Ayran İçince, Bıyığın Çıkmış Dedi

12 Ağustos 1091: Tarihte bugün ilk defa, ayran içerken dudağın üstünde kalan beyazlığa "ehueheuhe bıyığın çıkmış" esprisi yapıldı.

Bugünkü Balıkesir'in Susurluk ilçesinde, o zamanın Türk akıncıları bir köyde dinleniyorlardı. Bizans çok yıpratılmış, geri çekilmeye zorlanmıştı. Ama bu sırada askerler de çok yorulmuşlardı ve dinlenmek için bir köyde oturmuşlar, soluklanıyorlardı. Bir yandan da köylüler bu kahraman savaşçılara ayran dağıtıyorlardı.

Bu kahraman akıncılar arasında, Köse İsmail isimli bir asker de vardı. 30 yaşındaydı, ama hala bıyıkları terlememişti. En yakın dostu Kara İbrahim ile oturup muhabbet ediyorlardı. Bir yandan da kendilerine de ayran için sıra gelmesini bekliyorlardı. Oysa ki bir takım akıncılara 2., 3., hatta 4. bardaklar bile gelmiş, kimisinden "Çatlıycam artık. Ana, dolu!" lafları gelmeye başlamıştı.

Sonunda Köse İsmail ve Kara İbrahim'e de sıra geldi ve ayranlarını alıp içmeye başladılar. Köse İsmail'in biraz tansiyonu düşmüştü, o yüzden bol tuzlu ayranı bir dikişte bitiriverdi.

Bardağı ağzından çektiğindeyse, Kara İbrahim kahkahalarla gülmeye başladı. "Ne oldu lan niye gülüyon Kara???" diye sordu İsmail. Ama sormaz olaydı. Yüzyıllar boyu bu topraklarda anılacak o ünlü geyiği yaptı İbrahim: "Ehuehuehuehue lan Köse, bıyığın çıkmış oğlum".

Köse İsmail'in bıyığı çıktığını işitenler, büyük şaşkınlıkla hemen o tarafa döndüler. İsmail'in dudağının üstündeki beyazlığı gören, gülmeye başlıyordu.

O günden sonra, bu espri dilden dile, kuşaktan kuşağa geçti. Ne kadar bayık olursa olsun, ne zaman ayran içilse bu espri yapıldı ve günümüze kadar geldi.
FriendFeed ile Paylaş

4 yorum:

Adsız dedi ki...

:)))) süper kayıt !

son kıllanma tarihi dedi ki...

gizli bir örgüte üyeyim aslında ben, tarihte yaşanan herşeyi kayıt altına alıyolar=P ben de gizli gizli bilgi sızdırıyorum dışarıya=P

Maya dedi ki...

"Çatlıycam artık. Ana, dolu!" işte bu yaaa :D:D:D

son kıllanma tarihi dedi ki...

Anadolu kelimesinin de nerden gelmis oldugunu ogrendiniz boylece:P

Yorum Gönder