İstanbul'un Fethi

29 Mayıs 1453: Her sene bugün, insanları öldürerek, barbarca başkasına ait olana el koyarak, güç kullanarak, zorla ele geçirilen bir şehrin fethini kutluyoruz. Kutlu olsun! Her sene olduğu gibi yine bugün de "normalde" savaşa karşı olan sözde savaşkarşıtı gözüken insanlar, İstanbul'umuzun fethinin ne kadar da hayırlara vesile olduğunu, ne kadar da olağanüstü bir olay olduğunu söyleyecekler. Ve insanın sadece insan olduğunu, hangi milletten, dinden, devletten olursa olsun güç kullanarak öldürülmesinin cinayet olduğunu unutacaklar. Üstüne üstlük, insan öldürmeyi, güç kullanarak insanları dize getirmeyi kutlayacaklar da.

İşte o şanlı savaşın şanlı dakikaları geliyor, hem de direkt birinci ağızdan!

FriendFeed ile Paylaş

13 yorum:

Adsız dedi ki...

tutmayın küçük enişteyi. insan, millet, din, savaş karşıtlığı (biri 1453 mü dedi), kuşlar, çimenler, tertemiz gök yüzü. en son hangi filmi izlediniz acaba?

Adsız dedi ki...

Zorla öyle mi,O zaman çıkın gidin istanbuldan kardeşim,çıkın istanbuldan anasını satayım kutlamayın fethi methi,neden duruyorsun işgalmiş ya olan olay,O zaman git anadoludan orta asyaya Anadoluyuda işgal ettin nede olsa..

İstanbulu feth ettiğinde Camilerin yanına klise yaptırıp kimseye dokunulmayacak fetvası veren bir fethe işgal diyen zihniyeti alacaksın bir sopa bir örnek yargılayacaksın

Adsız dedi ki...

Şu fetih olayının abartılmasından ben de şikayetçiyim de, yapmayın, hangi yer zor olmadan ele geçirilmiş?

Adsız dedi ki...

bu kadar gerzekçe yorum yapmayı nasıl becerebiliyorsun hayret ediyorum. zaten dünyadaki bütün şehirler karşılıklı anlaşmayla alınmıştı değil mi?

Hayalmeyal dedi ki...

Fetihsiz Devlet Devletsiz Millet olmaz! Bunu bu şekilde düşünmek gerekir. İstanbul Fethedilmemiş olsaydı, onlar bizim topraklarımızı fethederlerdi.

son kıllanma tarihi dedi ki...

Uzun uzun cevaplıyayım dedim yorumları ama, sonradan vazgeçtim=) Bu gaz anonim yorumları yapan arkadaşlara tek sorum, eğer Türkiye'de doğmasaydınız(veya bu millete mensup aile bireylerinden doğmasaydınız) yine İstanbul'un fethini mi kutlayacaktınız, yoksa pazar gününüzü kilisede mi geçirecektiniz?
Şu yorumlarınız ne yazık ki, babası fenerbahçeli olan bir çocuğun küçüklükten itibaren fenerbahçeli olmaya empoze edilmesi gibi(veya başka bir takım, önemli değil). O çocuğun büyüdükten sonra takım değiştirmesi ne kadar mümkün sizce?
Ben de aynı şekilde işgal denilen şeye fetih diyen zihniyeti bir türlü anlıyamıyorum=) O zaman abd'nin ırak'ta bulunması da mı fetih? Veya 1. Dünya Savaşı'ndan sonra yabancı devletler de mi İstanbul'u fethetmişti?

Adsız dedi ki...

Eger yirtici hayvan olarak yaratilsaydin, bu duyarlilikla acliktan olurdun, ve sen et de yemiyorsundur. Cana kiyilmaz di mi arkadasim, ABD Irak yerine senin ulkene girse oturup bu barbarlik da neyin nesi algilayamiyorum derken olurdun buyuk olasilikla. Senin kafanda olsaydi ceddimiz, bu yurtta boyle refah halinde yasayamazdik. Elde edemezdik zaten bu ulkeyi, baskalarinin himayesinde yasar dururduk. Senin dini hassasiyetlerin de yoktur, bak ben algilayabiliyorum. Osmanli padisahlari Peygamberin mujdesine nail olabilmek icin o kadar onemsemisler Istanbul'u ve Osmanli topraklarinin tam ortasinda kalmis bu stratejik yeri elde etmek istemisler ve diger bi amaclari buradaki halka dini anlatmak. Kimse musluman olmak zorunda birakilmadi ama oradaki halkin musluman olmalarina engel olan bir yonetim anlayisi vardi Bizans'ta. Eskiden boyle ozgurlukler ulkesi degildi Avrupa ulkeleri ve boyle bir refah duzeyi yoktu o zaman. Her sey senin dusundugun kadar masum degil. At gozluguyle bakiyorsun, muhtemelen sen de aynisini benim icin de dusunuyorsundur ya, ben senin gectigin o yoldan gectigimden biliyorum ;)

son kıllanma tarihi dedi ki...

Lise tarih kitaplarını geç arkadaşım ya=) Asıl ben diyorum ki, senin kafanda olmasaydı ceddimiz, şimdi ülkeler arasında sınır denilen şey olmayacaktı, birbirinden hiçbir farkı olmayan insanları zorla ayırmaya çalışmayacaktık. Yani ABD ülkeme girse ölürmüşüm falan, senin yaşın baya baya küçük galiba ya:) Et yiyorum merak etme, enerji döngüsü doğanın bir parçası ve yemek zorundayım. Ama insanların birbirini öldürmesi de ne oluyor? İnsan mı yiyorum ben=)
Başkalarının himayesinde yaşar dururduk diyorsun, sen beni en başından hiç anlayamıyorsun ki zaten. Ben himaye olayına karşıyım komple. Şimdi de Türk olduğunu iddia eden başka adamların himayesinde yaşıyorsun, ne farkediyor? Başkaları senin yerine karar verme yetkisini kendisinde buluyor, üstelik bu hakları onlara sen veriyorsun. Türk olmuş, Alman olmuş, Ürdün'lü olmuş benim için farketmez. İnsan insandır kardeşim, zaten insanların bugün milyonlarca sebepten dolayı kendilerini gruplaştırma ve ayırma sebepleri de kendi yanlışlıklarından gelen bir sorun değil ki, herkes küçüklükten aynı zihniyetle yetiştiriliyor. Futbol takımı tutar gibi ülke tutuyoruz, başka bir şey değil...

profesyonel deli dedi ki...

Usta hani her seyi her sekilde yorumlamamak lazim. Sonucta savas ve bi yeri zorla almak simdi kotudur. Afganistan irak filistinde yapilanlar simdi kotudur. Ama 2. Dunya savasina kadar gayet normaldir. O zaman tum milletler barbar olur cunkuy hepsi bir yerlere girmistir. O yuzden her seyi kendi tarihi kendi gunu cercevesinde incelemek lazim diger turlu hata olur. Dusunsene o zaman M.O. Insan taa yukaridan asagi inene kadar hep barbalik yapmistir. Yani her irka her millete barbar denir. Istanbul bence feth edilmisdir ve o zaman ki sartlarda bu gayet siradan. Ve normal bir seydir. Bununla birlikte o zamanki kostantinapolis halki dahi bunu istemistir cunku istanbul halki refah istemistir. Tipki bu su an kimisinin amerikaya gidip koseyi donme hayali gibi.. Istanbulun fethi barbarca degildirde olmamistirda...

son kıllanma tarihi dedi ki...

Peki o zaman sorumu cevapla; 1. dünya savaşında istanbul'un işgali de fetih midir? Çok daha önce, Haçlıların Kudüs'ü işgal etmesi fetih midir?

2. dünya savaşı neden milad oluyor onu anlamıyorum? Ne değişti ki? Savaşların amacı, başkasına ait olana zorla el koyup kendi halkını refaha ulaştırmak değil midir? Düşün ki şimdi nüfuslu bir insan evine geliyor ve bütün eşyalarına el koyuyor, ama sen sesini bile çıkartamıyorsun? Bu da mı fetih?

Hadi savaş kısmını geçtim, o zamanki şartlar bunları gerektiriyordu falan filan. Ama günümüzde bunun şenliklerle kutlanması nedir yahu? Bunun mantığı nerede? 2. dünya savaşını da geçtik üstelik?

profesyonel deli dedi ki...

Ne kadar gereksiz bir tartisma oldugu bir yana. Dunya da yaptigi savasin sonucunu kazanip kutlamayan bir millet yoktur. Yani oyle birsey yoktur. He senin matiginla hareket edeceksek eger; trakya ve egeyi verelim yunana. Dogu anadoluyu ermeniye. Karadenizi rusa. Hatta ve hatta biz toptan cikip gidelim yaa cin seddinin oraya oradaki halka diyelim burasi bizimdi isgal ettiniz yerleselim cinin boyundurlugunda yasayalim. Tarihine ihanet olan bu fikri yeserten ve gelistiren dusunce hareketleri bile kutlarlar zaferlerini. Ha istedigin cikip gitmekse buralardan isgal etmek mantigi ile hadi cik git yazdigin yazinin arkasinda dur ve cik git. Yerles cin seddinin dibine.

son kıllanma tarihi dedi ki...

Yazdığım yazıdan bunu mu çıkardın hakkaten? Ben sınırlar kalksın diyorum, ülkeler olmasın diyorum, sen orta asyaya gidelim diyosun? Benim isteğim burdan çıkıp gitmek falan da değil, onu nereden çıkartıyosun? birazdan "aç 2 kitap oku öyle konuş" diyceksin diye korkmaya başladım:D

Kazandığı savaşın sonucunu 500 sene sonra böyle büyük şenliklerle kutlayan kaç ülke var allah aşkına? hani ortaya bir iddia attın, arkasını da doldur bari:) Benim en büyük tepkim herşeyin başında 500 küsür sene sonra bile böyle abartılı bir biçimde kutlanılması bu olayın. Mesela çok basit kaçacak ama, neden Dünya Barış Günü'nü böyle büyük coşkuyla kutlamıyoruz?

trakya ve egeyi yunana vermeyelim, bulgara da vermeyelim, türke de vermeyelim. dünyanın bu güzel toprakları bütün dünya insanlarının ortak malıdır! Allah'ın toprağı üstünde hak iddia edenler asıl zalimlerdir. İstediğinde yunan da gelsin, bulgar da gelsin, amerikalısı da gelsin. ben de istediğimde viyanaya gideyim, ve gittiğimde beni sanki farklı bir türden yaratıkmış gibi farklı bir milletten bir insan olarak değil de, herkes gibi sadece insan olarak görsünler, kimsenin kimseden bir farkının olmadığı!

Annen baban türk olduğu için, ve seni türkiyede doğurdukları için türksün sen. eğer faslı bir ailenin çocuğu olsaydın, şimdi sömürgecilikten kurtuluşu kutluyor olacaktın. hepimiz ne yazık ki doğduğumuz andan itibaren belli bir gruba dahil ediliyoruz ve bu bizim seçimimiz değil! aynı kız veya erkek olmayı seçemediğimiz gibi! ve elimizde olmayan sebeplerle de binlere, hatta milyonlarca farklı gruba bölünüyoruz, oysa ki hiçkimsenin kimseden üstün olduğu falan yok, üstün olmaya da ihtiyacı yok!

Adsız dedi ki...

Tartışmaya hiç gerek yok. Son yorumlar silinip devam edilirse çok iyi olacak. Baksanıza nereye gidiyore ülke. Geçmişini bilmeyenin geleceği olmazmış. Son iki ayı yazmadın bak. Seçimler falan. Millet gelecekte ne olacağını düşünmeden yaptı her şeyi.

Yaz sen yaz. Ne düşünüyorsan onu yaz. Kimsenin karşı çıkmaya hakkın yok.

Zaten takip ettiğim iki üç blog var. Siz de saçma sapan yorumlarınızla karalamayın şurayı! Okuyun. Ne olmuş öğrenin, bi düşünün, geçin işte. Sinirlendim.

Yaz yaz.

Yorum Gönder