Sandaletin İçine Beyaz Çorap Giydi

10 Eylül 1989: Takvimler 1989 yılının 10 eylülünü gösterirken, tarihte ilk kez birisi sandaletin içine beyaz çorap giyerek sokağa çıktı.

Mesut Güler, 56 yaşında bir emekliydi. Her yıl haziran ayı geldi mi eşiyle birlikte doğru Ayvalık'taki yazlığına gider, eylül ayı ortalarına kadar da yazı orada geçirirlerdi. Gündüzleri erkenden kalkar, yazlığının balkonunda kahvaltısını yapar, gazetesini okur, akşamları da arkadaşlarını çağırıp okey oynarlardı.

O sene yaz biraz serin geçmişti. Eylül ayı geldiğinde, hava daha da soğudu. Ama Mesut abi(amca denmesinden hoşlanmıyordu), eşinin "hadi dönelim artık İstanbul'a, havalar soğudu" demelerine rağmen yazlıkçı modundan çıkamıyordu. Daha zamanı gelmemişti.

Hala kısa şortlarla, bel çantalarıyla gezerken, 10 Eylül sabahı kalktığında biraz hayalkırıklığına uğramıştı. Hava bulutluydu ve iyiden iyiye soğumuştu. Eşi Melahat Hanım, yine aynı isteğini tekrarladı, eve dönelim artık dedi. Yine de Mesut abiyi ikna edemedi. Emekli olduktan sonra artık iyice inatçı birisi olup çıkmıştı. Bu durumu da inat meselesi yapmıştı.

Eşi kahvaltıyı hazırlarken, onun da gidip gazete ve ekmek alması gerekiyordu. Balkona çıkıp hava nasıl diye baktı, gerçekten üşümüştü. Yine de yazlıkçı modundan çıkıp kalın şeyler giymeyi gururuna yediremiyordu. Ne yapsam diye düşünmeye başladı.

Melahat Hanım mutfakta kahvaltıyı hazırlıyordu. Mesut abinin evden çıkıp kapıyı kapattığını duydu sadece. İşine devam etti.

Mesut abiyi sokakta görenler gözlerine inanamadılar. Başında şapkası, üstünde kısa kollu bir gömlek, altında bermuda şort şeklinde kısa bir eşofman. Ama asıl olay, ayakkabılardı! Beyaz çorap giymiş, üstüne de sandaletleri çekmişti!

Mesut abinin tek yaptığı, hava soğuk olduğundan ayakları üşümesin diye çorap giymekti. Ama tabii ki onu ilk görenler kendilerini gülmemek için zor tuttular. Oysa ki Mesut abinin o anda yaptığının yeni bir moda akımı yaratmak olduğunu hiç biri bilmiyordu tabii ki!

Mesut abiyi o gün görenler arasında, zamanının büyük modacılarından biri de vardı. Bu modacı bu tasarımdan o kadar etkilenmişti ki, Paris'e geri döndüğünde bunu kendi kreasyonlarında kullanmaya başladı. Bu kreasyonlar modada adeta bir devrim yarattı, yeni bir akım başlattı!

O günden sonra sandalet içine (beyaz) çorap giymek iyice yaygınlaştı, moda oldu. O ünlü modacı daha sonraları yaptığı röportajlarda, "Böyle bir akımı nasıl başlattınız?" sorularına hep aynı cevabı verdi: "Aslında bu akım için, Ayvalık'ta gördüğüm bir adama teşekkür etmek istiyorum. Bu kreasyon aslında benim değil, onun fikridir. Ben sadece biraz daha şekil kattım."

Böylece Mesut abi, tarihteki yerini almış oldu. Onun bu cesur hamlesi ile bugün insanlar sandalet altına beyaz çorap giyebiliyorlar.
FriendFeed ile Paylaş

6 yorum:

мєltєм dedi ki...

tabi o yaşta ayakların sıcak tutulması gerekir :D ahaha çok iyi :D

son kıllanma tarihi dedi ki...

mazallah üşütür falan sonra=)

kız sıdıka dedi ki...

Hay mesut abi allah seni ne etmesi emiiii?!!

O iğrençliği sen mi başlattın? :D

son kıllanma tarihi dedi ki...

lütfen iğrençlik demiyelim, bakın yazının sonlarına doğru bir fotoğraf daha ekledim=P onlar da sandalet içine beyaz çorap giyiyorlar lütfen:P

Maya dedi ki...

hem de beyaz çorap!!!!!!!!! ühühüh

son kıllanma tarihi dedi ki...

ne kadar güzel dimi:D

Yorum Gönder