Seni Yeneceğim İstanbul!

1 Eylül 1452: Tarihte bugün ilk kez bir insan, bugün Haydarpaşa Garı'nın olduğu yerden İstanbul'a bakarak "Seni yeneceğim İstanbul!!!" diye bağırdı.

Yıllar önce bugün, Osmanlı Padişahı II. Mehmed "biraz hava alıp geleceğim" diyerek saraydan ayrılmış. Düşünceli bir hali varmış. En sevdiği atına atlamış, vurmuş kırbacı, vurmuş kırbacı...

Karanlık ormanlara dalmış, azgın nehirlerden geçmiş ve bir de bakmış ki kendini İstanbul'un karşısında bulmuş.

Bulunduğu yer, tam olarak şu anda Haydarpaşa Garı'nın merdivenlerinin olduğu yermiş. Atından atlamış, dizginleri elinde tutarak eski İstanbul'a doğru dönmüş yüzünü.

O günlerde II. Mehmed'in kafasında sadece İstanbul'un fethi varmış. Sabah akşam bu fethi düşünüyormuş. Nasıl bir kuşatma yapacak, kaç tane top döktürmesi gerekecek, eğer Bizans Haliç'i zincirle kapatacak olursa ne yapacak gibi sorularla boğuşuyormuş.

Bütün bu düşünceler ve stres yüzünden, o anda o tarihi sözler dökülüvermiş ağzından! Ellerini yanlara doğru açmış, ve bağırmış: "Seni Yeneceğim İstanbul!!!!".

O günden sonra, ne zaman birisi İstanbul'a yerleşmek için gelse, II. Mehmed'in o tarihi sözleri söylediği yere gider ve "Seni Yeneceğim İstanbul!" diye bağırır.

Daha sonra o tarihi noktaya Haydarpaşa Garı yaptırıldı, ama bu gelenek son bulmadı. Gar'ın merdivenlerinde günümüzde hala devam etmektedir bu gelenek. Çeşitli Yeşilçam filmlerinde bu sahne yüzlerce kez kullanılmış, artık klişeleşmiş bir sahne haline gelmiştir. "Sana Yenilmeyeceğim İstanbul!" gibi alternatif bir biçimi bile ortaya çıkmıştır.

İşte bu klişe sahnenin kaynağı, seneler önce II. Mehmed'in söylediği sözlerdir aslında.
FriendFeed ile Paylaş

7 yorum:

Maya dedi ki...

hey gidinin Haydarpaşası, ne köklü bir mazin var senin! :)

son kıllanma tarihi dedi ki...

yaaaaa, öğrendiniz mi şimdi gerçekleri=) orası sadece bir binadan ibaret değil sevgili arkadaşlar, bir binadan fazlası!! :D

kizsidika dedi ki...

Vay be biz de tarih öğreniyoruz zannediyoduk şimdiye kadar:D

meğerse ne önemli ayrıntılar varmış tarihimizde:)

son kıllanma tarihi dedi ki...

tarih, ayrıntılarda saklıdır sevgili kizsidika... =P

Adsız dedi ki...

yazıyı okumadım. malum zamanım kısıtlı. ama başlığı daha once hiç duymadım desem. ösese mi çarptı ne.

son kıllanma tarihi dedi ki...

şaka yapıyosun?? hani filmlerde, dizilerde o klişe vardır ya. anadolunun bağrından kopup gelen vatandaş, haydarpaşa garında trenden iner, o merdivenleri inerken durur, istanbula şöyle bir bakar ve "seni yeneceğim istanbul" der ya=)
bu arada o kadar da değil yahu, biraz nefes al daha çok var öss'ye=) bu kadar nefes almadan olmaz söliym. öss'de bu haldeysen, tıp fakültesinde mahvolursun bak söliym=)

Adsız dedi ki...

ne güzel ne güzel. başlığı 'Seni yiyeceğim istanbul' diye okuyorum.
Ahh ösese vah ösese B) Kaldı 7 ay.
Tercih yapmadan önce bi görüşlerinizi almak için konusucam inş.
BüteyRa.

Yorum Gönder