Eurovision Şarkı Yarışmasında Komşusu Olmayan Ülkeye 12 Puan Verdiler

25 Temmuz 1970: Eurovision tarihinde 40 sene önce bugün bir ilk gerçekleşti. İlk kez bir ülke, hiçbir sınır komşusu olmayan başka bir ülkeye 12 tam puan verdi!

Eurovision şarkı yarışmasının 1970 senesindeki finallerinde henüz telefonla oylama olayı olmadığından, her ülke en yüksek puanı, ilişkileri kötüleşir diye aptalca bir sebepten ötürü komşularından birine vermekteydi. Taa ki sıra İsveç'e gelene kadar!

İsveç, Alla Andra Far Varann(türkçesi: Yukarda Allah Var) isimli güzel şarkıyla yarışmaya katılmıştı. Verdiği puanlar okunurken, sıra 12 puanla en yüksek puanı vermeye geldi. Herkes, 12 puanın Norveç'e gideceğine emindi, o yüzden çabucak diğer ülkelerin puanlamalarına geçmek istiyorlardı. Ama o anda herkesi şoke eden şey gerçekleşti: "And 12 points go toooooo.......Monaco???". Bütün salon sessizliğe büründü. Televizyon başında izleyenler, neye uğradıklarını şaşırdılar. Monaco'lu şarkıcı, adam gibi sevinemedi bile. Monaco ne alakaydı? İsveç nere, Monaco nere? Böyle bir dumur anıydı işte.

Yarışmadan sonra bütün gazeteciler, İsveç'in neden Monaco'ya 12 puan verdiğini öğrenmek için uğraşıyorlardı. İsveçlilerden bir açıklama geldi: "Monaco'nun şarkısını çok beğendik.". İsveç tarafından yapılan bu açıklama çok seviyesiz bulundu, hatta İsveç'in insanlarla dalga geçtiği bile söylendi. Norveç başta olmak üzere İsveç'teki büyükelçilerini geri çeken ülkeler oldu.

Bu olay ise, Eurovision tarihine damgasını vuran bir efsane olarak tarihteki yerini aldı, bir ilk olarak hep hatırlandı. Daha sonraki yıllarda az da olsa bu olaydan etkilenenler oldu, arada bir beğendikleri şarkıya oy verenler de çıktı.
FriendFeed ile Paylaş

2 yorum:

Adsız dedi ki...

gollum..alla andra far çümlesini süper çevirmişsin:)))) hem komik hem de okurken bir öykü tadı alınabiliyor...çok iyi bir yazı tebrik ederim...

son kıllanma tarihi dedi ki...

eheuheh teşekkür ederim, birden aklıma geldi valla böyle tercüme edeyim diye:D

Yorum Gönder